петък, 4 февруари 2011 г.

Интервю с Мила от Марс

Представи се с няколко думи, кое е най-важното за теб като личност?

Казвам се Мила, на 22 г. съм, занимавам се с уличен пърформанс. Вярвам, че изкуството може да бъде освободено от лъскавата рамка, в която се представя по сцените и изложбените зали. То може да те дебне зад ъгъла и да ти изпрати посланието си, действайки чрез изненада и провокация.

Ти си част от цирк Кумбо. Разкажи ни нещо повече за него.

Цирк Кумбо е младежка организация, формирана от независими и самомотивирани творци. Идеята ни е да възродим забравеното цирково изкуство и да му придадем нова визия, обличайки го в дрехите на театъра.
Засега имаме два спектакъла – „Поток от време” и „Гъбалячи”.

Кога и как се роди идеята за цирка?

Давид и Невена (Mr Camomilla I Chichetina ) , нашата двойка клоуни, са основоположници на Petit Cirque Cumbo (малък цирк Кумбо), работещ в началото в камерен състав- тяхното дуо. От лятото на 2010 трупата наброи 10 души, всичките сме улични артисти от различни краища на България и на света.
Ушихме си и шапито, за да имаме собствено пространство и дом.

С какво Кумбо е по-различен от останалите организации?

Всички членове на цирк Кумбо вярват в равноправието помежду си, демокрация във взаимоотношенията и свобода да работиш за себе си е един екип, в който капиталистът-шеф не съществува.

Имате ли конкуренция в България, има ли други независими (свободни) артисти във вашата област?

Хората не са много- всички се познаваме. И по-скоро бих нареkла тези хора съмишленици и приятели, отколкото конкуренция.

Какво е усещането да играеш на сцена? Сравни го с уличното изkуство.


На сцена си удостоен с много по-голямо внимание, но връзката тече само еднопосочно- от публиката към артиста. На улицата съществува и обратна връзка, има много по-широко поле за импровизация, както и право на грешки.
В цирк Кумбо не участват животни. Защо?

Класическият цирк умря! Време е изкуствата да се обединят. Нашата идея е да играем театър, използвайки и циркови техники. Не искаме да имаме зоопарк.

Има ли интерес към вашия цирк?

Ще допълня отговора от предния въпрос. За да има интерес, трябва да знаеш как да представиш едно древно изkуство на съвременния за модерния човек свят. Трябва да му облечеш модерна дреха, иначе ще изглежда овехтяло. Затова класическият цирк е в упадък. И Шекспир е остарял, но пиесите му се играят според съвременните изисквания. Иначе посланието няма да достигне до публиката.

Цирк Кумбо е пътуващ цирк. Къде и кога е следващата ви изява?


Цирк Кумбо заминава на турне в Италия края на февруари. Отиваме, за да участваме в Карнавала на Венеция.


Благодаря ти за отделеното внимание, пожелавам успехи и приказни пътешествия на всички ви…

Няма коментари: